Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Microsoft oficjalnie przejmuje twórców Minecrafta!

SebxteR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak podaje Reuters, Microsoft wykupił firmę Mojang, odpowiedzialną za Minecrafta, za 2.5 miliarda dolarów. Warto dodać, że początkowo mówiło się o kwocie 2 mld USD. Dla firmy z Redmond nie powinien to być jednak problem, gdyż obecnie firma posiada 86 mld dolarów w gotówce oraz w inwestycjach krótkoterminowych.

Tutaj cały artykuł:

http://www.instalki.pl/aktualnosci/internet/15716-microsoft-oficjalnie-przejmuje-tworcow-minecrafta.html
Opublikowano

Teraz tylko czekać na zmiany w minecrafcie... Mam nadzieję że będzie można normalnie tworzyć serwery...

Jeżeli przepiszą MC na c++ czy jakoś tak to wszystkie serwery padną przez brak pluginów.

Opublikowano

A tam gadacie głupoty. Jak przepiszą Minecrafta z Javy na C++ to będą same zalety, a mianowicie większa wydajność. Co do serwerów i pluginów to również żaden problem - wszystko da się napisać i programiści nie będą mieli z tym najmniejszych problemów ;)

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Zapraszam do pobrania w pełni opensource'owego MineCraft'a - MineTest.

Większa optymalizacja niż MeinCraft, pluginy po lekkiej zmianie pasują, kompatybilna z wersjami mobilnymi - do serwera połączyć sie zarówno można z urządzenia z Androidem jak i z komputera. W pełni OPEN-SOURCE!

Można legalnie samemu modyfikować.

Można stać się współtwórcą.

MineTest

Opublikowano

Bez sensu... Mojang sie dorobiło fortuny, teraz mogą sprzedać kto im broni? Tylko my możemy na tym ucierpiec... teraz tylko czekać na "Crafting table przestał odpowiadac"

Opublikowano

Myślałem, że to tylko plotka, a okazało się prawdą. Teraz jak to piszę nie wierzę w to. Co się zmieni na lepsze, czy na gorsze? Nie wiem, ale myślę, że jakoś się to ułoży o.O

Pozdrawiam

sygnaturka.png
Opublikowano

Ludzie.. jak by wam wciskali 2,5 miliarda nie miliona. To znaczy 2000 milionów to kto by nie wziął? Teraz mogą wszyscy ale to dosłownie wszyscy górą do dupy leżeć w mojangu... Jak by wam proponowali takie pieniądze to byście nie w zieli? 

Na pewno będą jakieś zmiany bo bez sensu by tego nie kupowali.. ;) Wystarczy wypatrywać.. 

Kappa.

Opublikowano

K***a co się dzieje!? Tu prawie wojna tu EULA tu minecraft się sprzedał. Spierdalaj Markus Person Notch. Sprzedajny k***s. Robię zapis wszystkich wersji i bukkitów bo też koleś chce usunac swojego koda w silniku

Opublikowano

Warto też podać link do oficjalnej wiadomości: https://mojang.com/2014/09/yes-were-being-bought-by-microsoft/.

A co do tematu to ... Notch może do końca usranego życia balować na hawajach, a z grą to zobaczymy... Ja już widzę cennik M$:

(nie mozna nic wydobyc recznie, no chyba ze kupisz licencje za 80$)

Kilof- 2$

Łopata- 1$

Dodatkowe serduszko (startujemy z jednym)- 10$

Prawo zapisu dwóch save- 5$

Sama gra- 150$

.... Dodatkowo "crafting table nie odpowiada" i blue screeny...

Opublikowano

Ja myślę że jak minecraft zostanie przepisany na C++ to na pewno poprawi się jego wydajność, ale nie jestem pewien czy komukolwiek będzie się wtedy chciało następnie pisać silniki, może znajdzie się ktoś taki jak md_5. Jak już będą nawet silniki pod serwery to kolejnym kamieniem na drodze do ideału to będą pluginy :/ znając Microsofta, jaką jest komercyjną firmą, zniszczy piractwo i wprowadzi kolejne płatności...

Opublikowano

Jednym ogromnym minusem bedzie jesli zmienia z javy na c++ wtedy osoby z linuxem lub maciem moga miec problemy z gra chyba ze bedzie dobrze dzialac z Wine

cover.png?dl=0

Opublikowano

Ludzi zamiast pisać pierdoły poczytajcie. Gry na inne platformy takie jak Mac czy Playstation zostaną. I Microsoft nie wprowadzi jakichś opłat za crafting czy coś, ani Mojang ani Microsoft nie chcą psuć gry, bo po co wywalali 2,5 miliarda $? To wyjdzie nam graczom tylko na rękę. Wy tu mówicie, że mojang się sprzedał, gdybyście przeczytali co Notch napisał to byście zmądrzeli. Notch odchodzi z Mojangu, J*b zostaje. Dlaczego? Ponieważ pasją Notcha jest tworzenie małych gier. Małych. Notch nie chce zmieniać świata, i nie umiał udźwignąć tak dużej firmy. Jedynym sposobem było sprzedanie jej. 

Microsoft kupił minecrafta aby ulepszyć sytuację konsol Xboxa oraz gier na Windows Phone. Tak samo nie zrobią czegoś co by zniszczyło wszystkei serwery bo to również oznaczało by zrujnowanie gry.

Jedyną sprawą którą możecie się martwić jest to, że microsoft nie jest dzieckiem i piractwa na taką skalę nie toleruje. Zapewne niedługo grę będzie można kupić jedynie w sklepie a to oznacza koniec piractwa.

POMOGŁEM? DAJ LAJKA!

Opublikowano

Ludzi zamiast pisać pierdoły poczytajcie. Gry na inne platformy takie jak Mac czy Playstation zostaną. I Microsoft nie wprowadzi jakichś opłat za crafting czy coś, ani Mojang ani Microsoft nie chcą psuć gry, bo po co wywalali 2,5 miliarda $? To wyjdzie nam graczom tylko na rękę. Wy tu mówicie, że mojang się sprzedał, gdybyście przeczytali co Notch napisał to byście zmądrzeli. Notch odchodzi z Mojangu, J*b zostaje. Dlaczego? Ponieważ pasją Notcha jest tworzenie małych gier. Małych. Notch nie chce zmieniać świata, i nie umiał udźwignąć tak dużej firmy. Jedynym sposobem było sprzedanie jej. 

Microsoft kupił minecrafta aby ulepszyć sytuację konsol Xboxa oraz gier na Windows Phone. Tak samo nie zrobią czegoś co by zniszczyło wszystkei serwery bo to również oznaczało by zrujnowanie gry.

Jedyną sprawą którą możecie się martwić jest to, że microsoft nie jest dzieckiem i piractwa na taką skalę nie toleruje. Zapewne niedługo grę będzie można kupić jedynie w sklepie a to oznacza koniec piractwa.

Oj zebys sie nie zdziwił, piraci znajda zawsze sposob

graphic.png
Opublikowano

A ja mam nadzieję, że Microsoft tak rozwali minecrafta że zniknie z rynków. Może to forum uwolni się z na palonych "dzieci" minecrafta. Takie moje zdanie. Co do przepisania kodu na C++ przecież serwer można tak napisać by korzystał z Javy... Client gry pójdzie na większości (słabszych) PC więc nie wiem o co problem robicie... To już jest uzależnienie i za pewne pojawi się 50 takich tematów...

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

Podejrzewam, że mody w C++ będą jeszcze bardziej rozwinięte. Większa możliwość rozbudowy. Zresztą sam Minecraft zostanie poprawiony. Niestety my tego nie wiemy co oni zrobią. Miejmy nadzieje, że nic głupiego ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...